Tänu igapäevastele telereklaamidele teame me kõik, et pärast sööki on kasulik närida ksülitooli sisaldavat närimiskummit. Kuid miks?
Ksülitooli sisaldav närimiskumm aitab neutraliseerida suhkrutest tekkivat happerünnakut. Suus elutsevad mikroorganismid muudavad suhkru juba mõnekümne sekundiga orgaanilisteks hapeteks. Viimased põhjustavad pH languse e. keskkonna happelisemaks muutumise (sellest ka vastav termin “happerünnak”).
Ksülitooliga närimiskummid aitavad happerünnakule vastu seista mitmel viisil. On kindlaks tehtud, et suuõõnes elutsevad bakterid ksülitooli ei omasta. Veelgi enam – ksülitool on võimeline tungima bakterirakkudesse, pärssides nende kasvu ning paljunemist. Ksülitool mõjub tõhusalt eeskätt hambakaariest tekitavatele mikroorganismidele. See polüalkohol toimib bakteritele valikuliselt – ellu jäävad kaariest vähem soodustavad bakterid. Uuringud on tõestanud, et ksülitooli tarvitaja hammaste pinnal asuvad mikroobid ei ole hammastele nii kahjulikud. Lisaks sellele soodustab ksülitool süljeeritust, mis omakorda täiendavalt puhastab hambaid.
Nätsu närimisel on ka hambaid mehaaniliselt puhastav toime. Juba tekkinud hambaaugud ksülitooli toimel loomulikult kinni ei kasva, kuid algav muutus hambaemailis võib taandareneda. Seega abistab ksülitool suuõõne kaitsesüsteemi. Loomulikult ei asenda ksülitooli sisaldav näts ei hambaharja ega ka regulaarset hammaste kontrollimist, kuid see on siiski oluline lisavõimalus hammaste tervishoiuks. Kui tarvitada ksülitooli sisaldavat närimiskummi ning toidukordade vahel loobuda suhkrut sisaldavatest maiustustest, siis võivad hambad kaariesest oluliselt vähem puutumata jääda. Seetõttu soovitavadki hambaarstid närida ksülitooli sisaldavat nätsu.
/Dr.Margit Kiviloo/