Hammaste tundlikkus on paljude inimeste jaoks ebameeldiv ja valulik probleem, millel võib olla mitmeid erinevaid põhjuseid. Tundlikkus võib esineda kuuma või külma toidu ja joogi tarbimisel ning põhjustada hammaste ja igemete valu ja ebamugavustunnet.
Selles artiklis uurime lähemalt, mis põhjustab hammaste tundlikkust ja kuidas seda ravida.
Mis põhjustab hammaste tundlikkust?
Hammaste tundlikkus võib olla tingitud mitmest erinevast tegurist. Siin on mõned põhjused:
- Igemete taandumine – igemete taandumine võib paljastada hamba juure pinnad, mis ei ole kaitstud emailiga ja on seetõttu tundlikud. Tervete hammaste puhul katab ja kaitseb ige hambakaela ja hambaluu ei ole avatud välistele mõjudele.
- Hammaste kulumine – hammaste harjamine liiga tugevalt või abrasiivse hambapastaga võib kulutada hambaemaili, paljastades alloleva dentiini, mis on tundlik väliste stiimulite suhtes.
- Hambaravi protseduurid – hambad võivad olla tundlikud ka näiteks hammaste valgendamise või täidiste asetamise järgselt. Selline tundlikkus on aga enamasti mööduv.
- Happeline toit ja jook – sagedane happeliste toitude ja jookide tarbimine võib põhjustada hambaemaili erosiooni ja hammaste tundlikkust. Loe lähemalt, mis hambaemaili kahjustab.
- Hambakaaries – kaaries ehk rahvakeeli hambaauk võib kahjustada emaili ja jõuda dentiini, põhjustades tundlikkust.
- Hammaste krigistamine (bruksism) – hammaste krigistamine võib kulutada emaili ja põhjustada tundlikkust.
- Mikropraod hambaemailis ja hambaluus – võivad tekkida väliste mõjutuste tulemusena, nt suurte temperatuuri erinevuste või füüsiliste traumade korral.
- Sooja ja külma söömine-joomine korraga – mikropragude tekkimise vältimiseks ei tohi korraga süüa-juua tulikuuma ja jääkülma toitu-jooki.
Külma ja kuuma tundlikkus hammastel
Terved hambad ei muutu jäätise söömisel ega kuuma joogi joomisel valulikuks. Ent samaaegselt külma ja kuuma, näiteks jäätist ja teed-kohvi, ei ole mõistlik süüa-juua ka täiesti tervete hammaste korral. Temperatuuride järsk muutumine, kus molekulidevahelised sidemed katkevad kiire kokkutõmbumise ja paisumise tõttu, lõhub hambaid.
Kui aga hambad on külmale või kuumale hellad, siis võib sellise tundlikkuse põhjuseid olla mitmeid. Hambas võib olla auk või mõra ehk fraktuur, hambakaelad võivad olla paljastunud, hambad võivad olla kulunud.
Hambakaela kulumine
Sagedamini põhjustab hammaste tundlikkust hambakaela kulumine ehk abrasioon. See on tavaliselt tingitud liialt kõva hambaharja kasutamisest või liiga tugevast harjamisest. Selle tulemusena taandub kõigepealt ige hambakaela piirkonnast ja seejärel harjatakse hambajuure pinnalt ära juuretsement ning kulutava protsessi jätkudes ka hambaluu.
Kui hambakrooni pealmine kiht ehk hambaemail kulub, siis paljastub emaili all olev hambaluu ehk dentiin. Dentiinis on rohkelt väikeseid kanaleid, mis viivad hambanärvini. Nende kaudu kantakse välised ärritajad nagu kuum ja külm, aga ka hape ja magus hambanärvini, mille tagajärjel tekibki valuaisting.
Siinkohal on hea meelde tuletada, kuidas hambaid õigesti pesta.
Hammaste tundlikkuse ravi
Maxilla Hambakliiniku hambaarst dr. Margit Kiviloo annab nõu, mida tundlike hammaste korral teha –
Kui hambad on tundlikud tuleb selgitada välja, mis on selle põhjuseks ning võimalusel põhjus kõrvaldada. Kindlasti on mõistlik vältida tundlike hammaste korral väga külmade ja kuumade söökide-jookide tarbimist.
Kui hambas on auk, siis see parandatakse. Kui tegu on abrasiooniga, siis on soovitav kasutada eelkõige pehmet ehk soft-märgistusega hambaharja ning omandada õige hammaste harjamise tehnika. Soovitav oleks kasutada ka tundlikele hambakaeltele mõedud hambapastasid. Neis sisalduv toimeaine sulgeb dentiinikanalid, takistades nii ärrituse edasikandumist hambasäsi suunas. Efekti saavutamiseks tuleb neid kasutada 4-6 kuud.
Hambaarst saab kasutatada dentiinikanalite sulgemiseks ka spetsiaalseid kaitselakke. Viimase võimalusena võib ulatuslikud hambakaelale kulutatud defektid katta ka täidismaterjaliga.
Mõned soovitused hammaste tundlikkuse korral:
- Väldi külmade-kuumade söökide-jookide tarbimist
- Väldi happelisi toite ja jooke (nt. tsitruselised, sooda, äädikas), peale nende tarbimist loputa suud veega
- Proovi enne ja peale söömist mitte hambaid pesta
- Kasuta pehmet soft-märgistusega hambaharja ja tundlikele hammastele mõeldud hambapastat
- Hambapesul kasuta õiget hammaste harjamise tehnikat
- Hoia oma hambad ja igemed terved
- Konsulteeri vajadusel hambaarstiga
Kokkuvõte
Hammaste tundlikkus on üsna tavapärane ja sellel võib olla erinevaid põhjuseid, nagu igemete taandumine, hammaste kulumine, hambakaaries ja mikropraod. Oluline on määrata tundlikkuse põhjus ja võtta kasutusele sobivad meetmed selle raviks.
Õige suuhügieen, tundlikele hammastele mõeldud hambapastade kasutamine ja vajadusel hambaarstiga konsulteerimine aitavad leevendada tundlikkust ja vältida edasisi probleeme.
Broneeri aegsastu vastuvõtuaeg hambaarsti juurde, kui soovid tundlike hammaste osas konsultatsiooni või ravi.